Home » APARIȚII MEDIA » Dezbatere și lansare de carte „Conflictul Israeliano-Palestinean”

Dezbatere și lansare de carte „Conflictul Israeliano-Palestinean”

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Fundația Europeană TitulescuCentrul de cercetare, a organizat miercuri, 13 decembrie 2023, dezbaterea „CRIZA DIN ORIENTUL APROPIAT. REPERE ISTORICE ŞI ACTUALITATE” şi lansarea volumului: „Conflictul Israeliano-Palestineanautori  dr. Tiberiu TĂNASE, lector dr. la Facultatea de Științe Politice a Universității Hyperion, Violeta Ioana Nagăț, Petru Ștețcu. 

Cartea este un volum  documentar ce cuprinde patru părți și două  anexe ce conțin evenimente prezentate cronologic, dar și informații, comentarii și analize ce merg  până la data de 12 noiembrie 2023 .

Partea I se referă la părțile în conflict și se intitulează Despre beligeranți – o prezentare documentată a Statului Israel, „Statul Palestina”, Fâșia Gaza  și organizațiile Hamas și Hezbolah ( pp. 7- 65 ). Sunt bine descrise aceste entitați de la etimologie, istorie geografie, educație demografie și religii. De remarcat că regionimul Palestina provine din etnonimul filisteni –adică al unei populații de origine indo – europeană stabilită între sec XIII- XI i.Hr. pe coasta sud – estică a  Mării Mediterane . Sursele egiptene au înregistrat acest popor sub numele de prst, iar în  Biblie locuitorii se numesc în ebraică פְלִשְׁתִּים filis, iar colectivul, populația, „Peleșet”, din care a derivat în greaca veche „Palaistine” „παλαιστινη” și în latină „Palaestina”.( p. 31 ).

Dezbaterile au fost susținute de: dr. Ionuţ COJOCARU, Drd. ŞERBAN-Dan PREDESCU de la Centrul de Intelligence Hyperion și lect.dr. Tiberiu TĂNASE-Universitatea Hyperion.

Moderator: Prof.univ. dr. Adrian NĂSTASE, Președintele FET.

Evenimentul s-a desfășurat la Casa Titulescu și a fost transmis live pe pagina de Facebook și canalul de YouTube al Fundației. Urmăriți înregistrarea  de la minutul 19:47 .  Dezbaterea: CRIZA DIN ORIENTUL APROPIAT şi Lansarea volumului: Conflictul Israeliano-Palestinean. – YouTube).

Conflictul israeliano-palestinian. De unde a început şi când se va sfârşi? (antena3.ro)

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×