Home » EVENIMENTE » Conferința Internațională „Gods & Humans in Ancient Egypt” la Universitatea Hyperion

Conferința Internațională „Gods & Humans in Ancient Egypt” la Universitatea Hyperion

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

 

În ajunul celebrării a 30 de ani de la înființarea sa, la Universitatea Hyperion din București s-a desfășurat Prima Conferință Internațională de Egiptologie din România „Gods & Humans in Ancient Egypt. Current Research & Multidisciplinary Approaches”, în perioada 25-27 septembrie 2020.

Conferința a reunit 35 de specialiști egiptologi din 13 țări, nume ilustre ale domeniului, atât în ceea ce privește comitetul științific internațional al conferinței, cât și al participanților. În persoană, la sediul Universității Hyperion, sau în online, din cauza pandemiei Covid19, egiptologi din Statele Unite ale Americii, Franța, Suedia, Marea Britanie, Italia, Spania, Polonia, Egipt, Canada, Rusia, Ungaria, Spania și România s-au reunit într-o dezbatere fructuoasă, de-a lungul a trei zile, pentru a prezenta și discuta probleme de actualitate din cercetarea egiptologică la nivel mondial.

Conferința a fost organizată de către Universitatea Hyperion din București, prin Directorul Departamentului de Științe Sociale și ale Naturii, Prof. Univ. Dr. Renata Tatomir – egiptolog român cunoscut în străinătate, membru în Asociația Internațională a Egiptologilor și participant la recentul Congres, al XII-lea, Internațional al Egiptologilor de la Cairo, din noiembrie 2019. Totodată, conferința a beneficiat de sprijinul internațional al partenerului polonez, Institutul Culturilor Mediteraneene și Orientale al Academiei de Științe a Poloniei, precum și al membrilor comitetului științific internațional.

În România, Universitatea Hyperion din București este singura universitate particulară care a inclus în programele sale cursuri obligatorii, generale și speciale de egiptologie, predate de Prof. Univ. Dr. Renata Tatomir și intitulate astfel: Introducere în egiptologie, Antichități egiptene, Introducere în scrierea egipteană hieroglifică (scriere și limbă a izvoarelor), precum și un curs conex de Culte Orientale la Roma.

Argument

În societatea actuală românească, în care consumerismul a devenit un mod de a fi, iar cultura și educația au ajuns codașe, tinerii nu mai au repere solide și nici modele de valoare reală.

Și dacă oricum modelele occidentale au cea mai mare greutate, ar fi cazul să urmăm exemplul Occidentului cu privire la interesul pentru civilizațiile antice, pentru cultură și cunoaștere.

Civilizația Egiptului antic a fascinat Europa încă de la începuturile ei. Călătorii medievali și moderni au relatat cu uimire despre monumentele mărețe egiptene. Curând, în sec. XIX, egiptologia a apărut că domeniu de cercetare universitară și academică, iar astăzi toate marile state europene au misiuni arheologice în Egipt, iar egiptologiei îi sunt dedicate institute, departamente și specializări universitare.

În România, singura universitate particulară care a dedicat egiptologiei în programele sale cursuri nominale obligatorii, generale și speciale este Universitatea Hyperion din București.

În acest an, în ajunul celebrării a 30 de ani de la înființarea sa, Universitatea Hyperion, dedicată cu fidelitate misiunii sale de educație și formare universitară solidă, a avut marea onoare și bucurie de a organiza, prin Departamentul de Științe Sociale și ale Naturii din cadrul Facultății de Științe Sociale, Umaniste și ale Naturii, și în parteneriat cu renumitul Institut al Culturilor Mediteraneene și Orientale al Academiei de Științe a Poloniei, Prima Conferință Internațională de Egiptologie din România, pe care a găzduit-o la sediul sau – prin participare în persoană, dar și online .

 

Intitulată Gods & Humans în Ancient Egypt. Current research and Multudisciplinary Approaches, conferința s-a desfășurat în intervalul 25-27 septembrie,  bucurându-se de girul unui comitet științific internațional alcătuit din personalități din domeniul egiptologiei internaționale, precum și din domenii interdisciplinare din România:

Profesor Doctor Renata-Gabriela Tatomir (România) (Organizator general din partea Universității Hyperion, Director al Departamentului de Științe Sociale și ale Naturii)

 

Professor Doctor Joanna Popielska-Grzybowska (Poland)

 

Professor Doctor Bernard Mathieu (France)

 

Professor Doctor Laurent Bricault (France)

 

Professor Doctor Paul T. Nicholson (Great Britain)

 

Doctor Ake Engsheden (Sweden)

 

Doctor Elena Panaite (France)

 

Professor Doctor Alexandru Avram (France)

 

Professor Doctor Alexandru Barnea (România)

 

Doctor Oana Damian (România)

 

Doctor Liana Loredana Oța (România)

 

Professor Doctor Ioana Costă (România)

 

Associate Professor Doctor Maria Luiza Dumitru (România)

 

Lecturer Doctor Mădălina Strechie (România)

 

Internațional Organizing Committee

 

Professor Doctor Renata-Gabriela Tatomir (Hyperion University of Bucharest, România)

 

Professor Doctor Joanna Popielska-Grzybowska (IKSIO PAN, Instytut Kultur Śródziemnomorskich i Orientalnych Polskiej Akademii Nauk, Poland)

 

Misiunea acestei conferințe internaționale a fost de a uni, pe de o parte, specialiști de talie internațională cu preocupări rare și comune, pentru a prezenta prin cercetările lor modelul de succes al civilizației egiptene antice pentru civilizația actuală; iar, pe de altă parte, de a creea premisele unor noi programe rare universitare și de cercetare care nu se regăsesc în celelalte universități din România, pentru a stimula în rândul tinerilor dorința de cercetare și cunoaștere, potrivit modelului statelor occidentale dezvoltate actuale , contribuind astfel la integrarea României în structurile academice și universitare europene.

                                                                    Program

 

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×