Workshop de dans tradițional japonez și caligrafie
Pe data de 20 iunie 2013, la Universitatea Hyperion din București, Facultatea de Științe Umaniste, s-a desfașurat un workshop de dans tradițional japonez și caligrafie. Au participat studenții și masteranzii de la limba japoneză, sub îndrumarea distinselor profesoare japoneze aflate în vizită în România: Yuko Hashimoto (dans) și Aoi Yamaguchi (caligrafie).
Ele vor fi și protagonistele spectacolului de caligrafie modernă și dans contemporan, care va avea loc la Teatrul Odeon, sâmbătă 29 iunie. Propunerea evenimentului a fost făcută prin intermediul Ambasadei Japoniei în România, care întotdeauna a sprijinit schimburile culturale. Tema spectacolului este ciclul transmigratiei, bine înrădăcinată încă din vechime în ființa asiaticilor și bazată pe concepția că viața este efemeră, apărând constant sub alte forme. Prin caligrafia scrisă în timpul specacolului și mișcarea trupului se exprimă scurgerea vieții de la naștere și până la moarte și fluxul neîncetat al renașterii. Se dorește transmiterea și perceperea temei vizual, prin împletirea a trei elemente: scris, trup și materiale.
Yuko Hashimoto este o dansatoare și cercetătoare. A studiat baletul de la vârsta de 7 ani, iar în timpul facultății începe dansul stradal. A fost premiată de către președintele Universității Statului New York, Colegiul Brockport, pentru rezultatele excepționale privind activitatea sa din timpul masterului, pe care l-a absolvit în ianuarie 2013. A susţinut workshop-uri, spectacole şi prelegeri de dans/expresie corporală la diferite instituţii din America, Japonia şi diferite ţări din Europa, la care au participat copii şi adulţi, de diferite vârste. Activitatea sa cuprinde mai multe domenii: artă, educaţie şi cercetare.
Aoi Yamaguchi este un artist și caligraf. Născută în Hokkaido, începe să studieze caligrafia de la 6 ani, sub îndrumarea maestrului Zuiho Sato. În 1999 obţine premiul Ministrului Educaţiei, la Expoziţia Naţională de Caligrafie Asahi, iar în anul 2002 primeşte titlul de student emerit. În anul 2004 pleacă în SUA, cu dorinţa de a deveni un pod de legătură între două culturi diferite. Colaborează în spectacole live cu artişti din diferite domenii: dans, modă, tobe japoneze, muzică electronică (festival în Suedia). Are o activitate variată, explorând posibilităţile de exprimare a caligrafiei în noua artă modernă, din dorinţa de a transmite generaţiilor viitoare această frumoasă artă tradiţională japoneză.