Home » EVENIMENTE » Angela Hondru, profesor universitar de onoare al Universității Hyperion, prezentă la Bookfest 2013

Angela Hondru, profesor universitar de onoare al Universității Hyperion, prezentă la Bookfest 2013

1 Flares Filament.io 1 Flares ×

angela hondruAngela Hondru, profesor universitar de onoare al Universității Hyperion București și fondatoarea Secției de Limbă Japoneză din cadrul acesteia, este autoarea a numeroase studii despre folclorul japonez, precum și a unor studii comparative din domeniul etnologiei și antropologiei culturale.

În cadrul celei de-a VIII-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, aceasta a vorbit despre opera „Poveste pentru timpul prezent”. Autoarea narează foarte frumos despre creație, descriind cum scrisul și cititul pot lega doi oameni ce nu s-au văzut niciodată, totul prin intermediul unui jurnal.Profesorul universitar doctor Nicolae Constantinescu spune într-una din scrierile sale despre Angela Hondru, că este unul dintre cei mai buni niponologi români, însumând în personalitatea sa, calitățile profesorului de limbă și cultură japoneză (a publicat un Curs de Limbă Japoneză), ale traducătorului (a tradus peste 20 de cărți din japoneză în română) și ale etnologului (a obținut titlul de doctor în filologie).

Angela Hondru a transpus toate experiențele sale fascinante din Țara Soarelui Răsare sub forma unei scrisori creând astfel opera ”Scrisoare către Japonia”. Ea aduce în această carte elogii sărbătorilor populare șintoiste și dansurilor sacre, subliniind faptul că lunga tradiție a credințelor populare a dus la apariția unui model cultural unic în lume. Asemenea cronicarului care lasă deoparte documentele scrise și notițele pentru a reconstitui trecutul apropiat, Angela Hondru lasă deoparte maldărele de fișe, de însemnari, și deschide porțile amintirii, lasând sa se reverse fluxul memoriei pentru a-l ține pe cititor cu sufletul la gură.

Pentru meritele sale incontestabile întru promovarea culturii japoneze în România, profesorului universitar doctor Angela Hondru i-au fost conferite importante distincții nipone: Premiul Ministerului de Externe al Japoniei, Premiul Japan Foundation (ambele 2008) și Ordinul Soarelui Răsare al Casei Imperiale (2009). De asemenea i s-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Hirosaki (2009), calitate cu care puțini profesori universitari din România se pot lauda.

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Filament.io 1 Flares ×

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Filament.io 1 Flares ×