Home » Frontpage » Au început înscrierile la Festivalul Internaţional de Film Etnografic din Zlatna

Au început înscrierile la Festivalul Internaţional de Film Etnografic din Zlatna

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

head_txt_roA început înscrierea filmelor în competiţia FIFE Zlatna, Ediţia a II-a, care se va desfăşura în perioada 6-8 iunie 2014. Acest eveniment este organizat de Gabriel Boholţ, student al Universităţii Hyperion. Sesiunea de înscriere este deschisă tuturor cineaştilor independenţi sau profesionişti, până pe data de 15 mai 2014. Regulamentul festivalului este disponibil pe site-ul FIFE Zlatna.

La a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna au fost desemnaţi membrii juriului. Anul acesta a acceptat să fie preşedintele juriului, maestrul Dorel Vişan. Alături de el se află alte şase personalităţi: cunoscutul actor Sebastian Papaiani; compozitorul şi interpretul Marian Stere – specialist în muzica de film -; regizorul Cristi Toporan – premiat la ediţia I a FIFE Zltana; reprezentantul ICR Bucureşti – Horia Barna – cunoscut jurnalist, profesor şi traducător;  doctor în Arte Florin Toader – conferenţiar universitar în cadrul Universităţii Hyperion din Bucuresti; interpretul de muzică populară Ioan Fulea – reprezentantul autorităţilor locale din Zlatna.

Acestea sunt câteva date despre membrii juriului FIFE Zlatna, Editia a II-a.

Maestrul Dorel Vişan, o stea a filmului şi teatrului românesc, este preşedintele juriului Festivalului Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna, ediţia a II-a. Născut în Tăuşeni, judeţul Cluj, marele actor a interpretat peste 40 de roluri în teatru, de la Molière la Shakespeare, de la Marivaux la Büchner, iar în film a avut peste 60 de roluri, în cea mai variată gamă. Măiestria artistică a celebrului actor este apreciată deopotrivă în România, dar şi în Europa.

Născut în Piteşti, Sebastian Papaiani este o figură marcantă a teatrului şi filmului românesc. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, promoţia 1960, iar în 1963, debutează în filmul „Un surâs în plină vară”, unde se face remarcat atât de critici, cât şi de public. Filmează an de an, atât în drame, cât şi în comedii şi rămâne pentru totdeauna de neegalat în memoria cinefililor în rolurile: Gogu a lu’ Pupăză – Nea Marin Miliardar, Plutonier Căpşună – BD…, Alecu – Astă seară dansăm în familie, Păcală, Pompei – Toamna bobocilor şi, mai ales, Ieremia – Toate pânzele sus.

Redactorul Radio România Internaţional, Marian Stere este specialist pentru muzica de film. Marian Stere a debutat în vremea copilăriei sale, în anul 1976, la Televiziunea Română, într-o emisiune realizată de mult regretatul Alexandru Bocăneţ. De atunci, s-a lăsat cucerit de arta spectacolului şi a continuat drumul către muzică şi cuvintele bun simţ şi de bun gust.

Cunoscut jurnalist, profesor şi traducător, Horia Barna este reprezentantul ICR Bucureşti. Horia Barna a absolvit Facultatea de Limba şi literatura română a Universităţii din Bucureşti, cu a doua specializare pe limba spaniolă. Ca jurnalist, acesta a lucrat la Tineretul Liber, Evenimentul Zilei, Radio Total, Grupul Nord-Est Media Net, Agerpres, iar ca traducător a publicat mai ales traduceri de literatură din spaniolă.

Doctor în Arte, Florin Toader este conferenţiar universitar în cadrul Universităţii Hyperion din Bucureşti, la catedra Imagine de Film şi Televiziune – Facultatea de Arte. Pasionat de film şi artă, în general, Florin Toader a lucrat ca director de imagine pentru mai multe filme de lung metraj sau scurtmetraje.

Regizorul Cristi Toporan este un tânăr ale căror pelicule au fost apreciatiate de către specialiştii în cinematografia românească. La prima ediţie a FIFE Zlatna, din anul 2013, Cristi Toporan a fost distins cu premiul pentru Cea mai bună regie a unui film românesc „Pâinea la ţest”. Membru al Uniunii Cineaştilor din România, Toporan este şi regizorul artistic al postului de televiziune Digi 24.

Unul dintre cei mai apreciaţi interpreţi de muzică populară din Ardeal, Ioan Fulea este reprezentantul autorităţilor locale în juriul FIFE Zlatna. Născut în localitatea Sebeş, din judeţul Alba, Ioan Fulea este o personalitate complexă: inginer metalurg, dar şi rapsod al Ardealului recunoscut ca fiind un „ambasador de suflet al României”.

Coordonator de proiect FIFE Zlatna: Elena Boholţ / 0733.876.010

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×