Home » EVENIMENTE » Ziua Culturii Române sărbătorită la Universitatea Hyperion

Ziua Culturii Române sărbătorită la Universitatea Hyperion

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită în data de 15.01.2020, în cadrul Cenaclului Hyperion printr-un program de comunicări, muzică folk, concurs de creație literară studențescă, recitări dedicate luceafărului poeziei românești – Mihai Eminescu și celor treizeci de ani de la inființarea Universității Hyperion.

În centrul atenției au fost studenții care au interpretat cu emoție fragmente din creațiile lor artistice cu care s-au înscris în concurs și pentru care au fost premiați.

Au conferențiat cadre didactice cu notorietate din Universitatea noastră (Notar-conf.univ.dr Lidia Seceleanu, Scriitor-Lect.univ.dr.Otilia Sîrbu, Av- prof.univ.dr. Tudor Amza, Actor-lect.univ. Liliana Pană), personalități ale culturii romanesti, scriitori, actori, critici literari, redactori de reviste literare, printre care amintim:

– Ştefan Mitroi laureat al Academiei Române, premiul pentru literatură

– Ică Sărișteanu – critic literar

– Firiţă Carp – ziarist şi redactor şef al revistei Detectiv Cultural, revistă a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România

– Gilbert Ghicolescu – profesor şi cântăreţ de muzică folk

– Doina Ghiţescu – actrită

– Gigica Peptănaru – redactor al Revistei Clubul Artelor XXI

Evenimentul a fost coordonat de reprezentanți ai biroului de presă (Elena Spânulescu, Director de Imagine Instituțională, Alexandra Apostol, purtător de cuvânt) și filmat de echipa Hyp Tv condusă de expert Cezar Șoancă.

      Premiile acordate studenților pentru creațiile

                          înscrise în concurs

                                       Premiul I

Mikhael Vlad Seceleanu (actor, absolvent master Facultatea de Arte Hyperion)

Premiul II

Gheboianu Octavia Mara (studentă în anul I la Facultatea de Arte Hyperion)

Premiul III

Tărăntuș-Bărbuleț Andrei Octavian, student în anul I la Facultatea de Științe Juridice

Premiul Special

A fost acordat Studenților din anul II la Facultatea de Litere Hyperion pentru scrierea de Basme adresate școlarilor și preșcolarilor.

1.Alionte Anca

2.Buruiană Ștefania

3.Dorobanțu Sorin

4.George Cătălin

5.Ispas Raluca

6.Nemțenu Aurora

7.Naomi Valentina

8.Smaranda Diana

9.Stan Maria

10.Spânu Diana

11.Ștefan Cerasela

12.Sîrbu Mihaela Cristina

Îi felicităm și le urăm mult succes !

Album foto eveniment

 Versul lui Eminescu, șansa existenței noastre cultural-identitare!

de   Lect.univ.dr Otilia Sîrbu

„Cultura română e la fel ca oricare altă cultură. Poporul nostru este asemeni oricărui alt popor. Națiunea noastră este în toate datele ei asemeni oricărei altei națiuni. Uneori trebuie să fie o zi care să ne diferențieze sau să ne apropie. Această zi, în mod special, este Ziua Culturii noastre sau a oricărei alte națiuni! Într-o astfel de zi… sacrul ce devine esența acestui moment unic ne face să devenim aceeași respirație, același fel de a ne raporta la tot ce înseamnă limba română, al nuanțelor sale ce numai ele ne pot defini, al sentimentelor ce nu ar fi sentimente dacă nu am ști să le ducem la cumpăna înțelesului dintre ele, că istoria prezentului nostru se naște și din exilul lui Eliade dar și din suferința lui Bălcescu, că nimeni nu ne va primi în pragul casei sale așa cum doar limba română știe să o facă, casa neamului nostru!

15 ianuarie e Ziua Culturii Române, ziua fiecăruia dintre români  prin glasul unic al pământului nostru sub formă de inimă!

La mulți ani, România!!! Fii mândră de toți ai tăi oriunde s-ar afla căci visul fiecăruia dintre noi ești tu, suntem noi în toate ale noastre, suntem versul lui Eminescu cel ce a știut să facă din cultura română șansa existenței noastre cultural-identitare!”

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×