Home » Frontpage » Universitatea Hyperion, parteneră a Festivalului Internațional de Teatru Independent de la Constanța

Universitatea Hyperion, parteneră a Festivalului Internațional de Teatru Independent de la Constanța

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Asociația Art Society Center organizează, în perioada 8 – 15 septembrie 2018, a treia ediție a Festivalului Internațional de Teatru Independent de la Constanța (F.I.T.I.C.), eveniment susținut și de Universitatea Hyperion.  Astfel, și în acest an, timp de o săptămână, orașul de la malul mării va redeveni capitala teatrului.

În actualul context cultural și artistic, e nevoie de o recunoaştere a faptului că lumea teatrală are nevoie de artiști independenţi, companii independente, într-un cuvânt de teatru independent, unul dintre principalele obiective ale F.I.T.I.C. Evenimentul a fost, de la bun început, gândit ca o premisă solidă de a aduce în fața publicului un segment artistic nou – teatrul independent, sub forma unui festival cu participare internațională. Completând oferta culturală existentă în municipiul Constanța, în domeniul artele spectacolului-teatru, evenimentul și-a propus o sensibilizare și o familiarizare a publicului cu genul de spectacol independent.

În plus, prin organizarea sa an de an, Festivalul Internațional de Teatru Independent de la Constanța a devenit un brand al municipiului și contribuie eficient la o dimensionare culturală a orașului, în condițiile unei oferte culturale insuficiente în segmentul artele spectacolului pe litoral, în general, și a unei oferte de teatru independent, în mod special. Evenimentul deține și o notă de internaționalitate, iar faptul că în cadrul său sunt invitate companii de teatru din alte țări ajută la poziționarea orașului Constanța și a României, implicit, pe harta marilor evenimente culturale.

F.I.T.I.C. propune un teatru al generaţiei sale, o decriptare poate nu întotdeauna plăcută sau confortabilă a realităţii imediate, a emoţiilor, experienţelor şi trăirilor celor de lângă noi şi a celor dinlăuntrul nostru. F.I.T.I.C. este vocea independentă a artei prezentului, cu orizonturi deschise şi viziuni largi. La baza acestui concept stă libertatea şi curajul de a afirma imposibilul, de a doborî statui şi socluri ce au fost dintotdeauna acolo, ca un dat, şi de a construi propriile toteme, prin gesturi, cuvinte şi perspective.

Cele două ediții F.I.T.I.C. organizate până acum au demonstrat că mii de constănțeni și turiști, din toate categoriile sociale și categoriile de vârstă, vor să vadă spectacole de teatru independent, indiferent de zi sau de oră. Sute de oameni au luat cu asalt, în fiecare seară, sălile de teatru, pentru a vedea spectacolele incluse în program. Printre ei, mulți tineri, un alt motiv de bucurie pentru organizatori. Astfel, Festivalul Internațional de Teatru Independent de la Constanța a făcut „revoluție culturală“ la malul mării, iar teatrul independent, un fenomen prea puțin cunoscut pe litoral, „s-a sufocat“ în sălile neîncăpătoare, lucru subliniat și apreciat de mass-media într-un mod covârșitor.

Printre actorii renumiți care au participat la cele două ediții F.I.T.I.C. s-au numărat Ion Caramitru, Horațiu Mălăele, Maia Morgenstern, Marcel Iureș, George Mihăiță, George Ivașcu, Marius Manole, Florin Piersic Jr., Adriana Trandafir, Magda Catone, Claudiu Bleonț, Lia Bugnar, Medeea Marinescu, Toma Enache etc.

Ediția I a F.I.T.I.C., desfășurată între 3-10 septembrie 2016, a avut loc în incinta Teatrului de Stat Constanța. Sala s-a dovedit neîncăpătoare pentru publicul numeros care aștepta să vizioneze cât mai multe spectacole. Astfel, unele dintre ele au fost solicitate pentru o a doua reprezentație, iar acest lucru a fost posibil datorită profesionalismului actorilor, care au înțeles nevoia publicului de teatru. După foarte mulți ani, revedeam la Constanța cozile în fața teatrului, de sute de persoane, care își doreau să vadă orice piesă de teatru independent, indiferent de distribuție.

Pentru recitalul unuia dintre cei mai îndrăgiți actori ai României – Horațiu Mălăele – a fost necesară mutarea spectacolului în stradă, astfel încât să devină accesibil unui număr cât mai mare de spectatori (s-a înregistrat un număr-record de spectatori: 5.000!). Astfel, regal actoricesc de geniu şi măiestrie interpretativă a avut loc în fața Teatrului de stat, fiind închis circulației Bulevardul Ferdinand, pentru a face loc teatrului şi revoluţiei culturale pe care Festivalul Internaţional de Teatru Independent a început-o la Constanţa.

Prima ediție F.I.T.I.C. a mai înregistrat o premieră, un atelier de creație susținut după miezul nopții până în zori de către celebra actriță Adriana Trandafir şi prof.univ.dr. Daniela Hanţiu, decanul Facultăţii de Arte din Constanţa. Zeci de constănțeni au participat la eveniment, curioși să arunce o privire în culisele pregătirii actului artistic, să urce pe scenă pentru exerciţii, jocuri şi secrete ale teatrului, ale interpretării. Gazdele au condus jocuri de atenţie, de rol, de sintetizare a informaţiei, de conexiuni şi multe altele, împletite cu lecţii de viaţă şi explicaţii despre mecanica relaţiilor scenice, oglindă teoretizată a celor din cotidianul nostru, al tuturor.

În cadrul primei ediții F.I.T.I.C. au fost prezentate 17 spectacole de teatru independent în concurs, iar dintre spectacolele invitate în off amintim „Un bărbat și mai multe femei“, „Freak Show“, „Pasărea măiastră Maria Tănase“ și „Sunt un orb“. De asemenea, au fost organizate dezbateri despre necesitatea teatrului, rolul teatrului social, poveștile teatrului de altădată etc.

La finalul festivalului, au fost oferite patru premii, eforturile şi prestanţa trupelor fiind, astfel, clasificate de specialişti, membri ai juriului format din: Lucian-Spiru Iancu (actor, regizor, președintele juriului), Adriana Trandafir (actor, prof.univ.asoc. drd. Universitatea „Ovidius“ din Constanța și Universitatea „Hyperion“), Cristian Hadji-Culea (regizor, cadru didactic U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale“ Bucureşti, director al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri“ Iaşi); Daniela Hanţiu (decan prof.univ.dr. al Facultăţii de Arte, Universitatea „Ovidius“ din Constanţa); Daniel Vulcu (regizor şi actor, director Teatrul „Regina Maria“ din Oradea); Dana Dumitrescu (actriţă, director Teatrul de Stat Constanţa, asist.univ.dr. Universitatea „Ovidius“ din Constanţa); Ion Coja (lingvist, publicist, dramaturg); Alina Cristea (teatrolog, critic de teatru, jurnalist cultural, conf.univ.dr. Universitatea „Ovidius“ din Constanţa).

Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină a fost acordat actriţelor Raluca Aprodu şi Denisa Nicolae, iar pentru cea mai bună interpretare masculină, lui Tudor Istodor. Cel mai bun spectacol a fost considerat „Happy End“ de Zsolt Poszgai, în regia lui Alexandru Bogdan, iar premiul juriului a ajuns în Italia, pentru spectacolul „Made in Ilva“ al companiei Instabili Vaganti – scenariul şi regia: Anna Dora Dorno, distribuţia: Nicola Pianzola.

În 2017, la ediția a II-a, F.I.T.I.C. a inclus și mai multe secțiuni de concurs, cinci la număr. Și pentru că ne aflam în Anul Omagial Ovidius, am decis ca tema propusă pentru Concursul dedicat actorilor tineri și studenți, și Concursul de afișe de teatru să fie ARTA IUBIRII, sentimentul ce definește cel mai bine opera marelui poet latin Ovidius Publis Naso, pe care l-a celebrat în 2017.

La preselecții s-au înscris peste 70 de spectacole la secțiunea Spectacole de teatru independent, dintre care au fost prezentate 35 în cadrul festivalului, în perioada 2-9 septembrie 2017. Și cele 5 spectacole de teatru-dans înscrise în concurs au fost prezente pe scena FITIC 2.0, cât și spectacole ale U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale“ București, Universității din Craiova, Universității „Ovidius“ din Constanța, Universitatea Nationala George Enescu Iasi și ale Universității „Hyperion“, la secțiunea Concurs dedicat tinerilor și studenți. La Concursul de dramaturgie contemporană au participat Radu Popescu, Matei Lucaci Grunberg și Marian Popescu, fiind declarat câștigător Radu Popescu, pentru piesa „Paliativ“.

În cadrul celei de-a doua ediții F.I.T.I.C. au fost oferite douăsprezece premii, cel mai bun actor fiind declarat George Constantinescu, iar cea mai bună actriță, Alexandra Podu. Premiul pentru cel mai bun spectacol a ajuns la Teatrul Mic din Sibiu („Love, mon amour“), iar Premiul special al juriului a fost oferit spectacolului „Buzunarul cu pâine“ (Godot Cafe Teatru). Teatrul Fix a obținut Premiul pentru concepție coregrafică, iar Premiul pentru regie a revenit lui Eugen Gyemant, pentru spectacolul „Jurnalul lui Adam și Eva“. Cea mai bună trupă de actori studenți a fost considerată cea a U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale“ București, pentru spectacolul „ADN (BONOBO)“. Juriul F.I.T.I.C. 2018 a fost compus din Lucian-Spiru Iancu (actor, regizor, președintele juriului), Adriana Trandafir (actor, prof.univ.asoc. drd. Universitatea „Ovidius“ din Constanța și Universitatea „Hyperion“), Daniel Vulcu (actor, regizor, manager Teatrul „Regina Maria“ Oradea), Radu Niculescu (actor, prof.univ.dr. Universitatea „Ovidius“ din Constanța), Ana-Maria Nistor (teatrolog, conf.univ.dr. U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale“ București), Horațiu Cherecheș (maestru coregraf, prim solist al Teatrului Național de Opera si Balet „Oleg Danovski“, prof.univ.asoc. drd. Universitatea „Ovidius“ din Constanța), Octavian Jighirgiu (actor, regizor, conf.univ.dr. Universitatea Națională „George Enescu“ Iași) și Alina Cristea (teatrolog, critic de teatru, jurnalist cultural, conf.univ.dr. Universitatea „Ovidius“ din Constanța).

Dintre spectacolele invitate la secțiunea Spectacole de teatru independent în off amintim „Dineu cu proști“, „Varșovia, ghid turistic“, „Păi… despre ce vorbim noi aici domnule?“ și „PODU’“. Datorită lor și celorlalte spectacole prezentate în cadrul ediției a II-a, peste 10.000 de constănțeni și turiști au participat la F.I.T.I.C. 2017, sala Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski“ dovedindu-se de multe ori neîncăpătoare.

Și în acest an vor fi prezentate publicului zeci de spectacole, workshop-uri și conferințe în cadrul celor cinci secțiuni de concurs ale Festivalului Internațional de Teatru Independent de la Constanța și în cadrul secțiunii ÎN OFF:

  • Spectacole de teatru independent (în concurs și în off)
  • Spectacole de teatru-dans (în concurs și în off)
  • Spectacole invitate ale teatrelor de stat sau ale companiilor private din întreaga țară (în off)
  • Spectacole ale tinerilor actori și studenți (în concurs și în off)
  • Spectacole ale liceenilor (în concurs)
  • Concurs de dramaturgie contemporană
  • Workshop-uri de teatru și coregrafie
  • Conferințe de specialitate

În plus, F.I.T.I.C. va include, în premieră, o secțiune de concurs internațional dedicată filmului independent (scurtmetraj, lungmetraj și documentar, inclusiv pentru liceeni), ce se va desfășura la nou-inauguratul Centru Cultural „Jean Constantin“.

În total, aproximativ zece ore de teatru în fiecare zi, timp de o săptămână, zeci de spectacole, sute de artiști, mii de spectatori și multe povești frumoase create în cadrul festivalului. În plus, F.I.T.I.C. are și o dimensiune teoretică și practică a tuturor aspectelor ale frumoasei și importantei profesii, vocații și pasiunii de a fi actor, datorită workshop-urilor realizate de către specialiști din toată țara. Mai mult decât atât, din pricina conferințelor de specialitate, teatrul are și o dimensiune administrativă în cadrul festivalului, ca factor important al vieții Cetății și a cetățenilor ei.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×