Studentul Alex Iacob își lansează propriul film documentar
Alex Iacob aka Reptilianul, student al Universității Hyperion, este explorator urban şi a realizat în Bucureşti, pe durata a cinci ani, numeroase documentari şi foto-reportaje despre majoritatea imobilelor părăsite şi considerate monumente istorice. A explorat de la hoteluri şi conace, la spitale şi fabrici, ba chiar centre sportive, turnuri şi buncare, iar toată munca sa poate fi văzută pe blogul său, www.reptilianul.blogspot.com.
„Toate aceste obiective abandonate au devenit interesul şi pasiunea mea. Cu o cercetare aprigă descopeream deseori istorii necunoscute care învăluiau aceste clădiri, iar arhiva fotografiilor din interiorul lor a devenit o sursă de inspiraţie pentru unii. Mulţi studenţi la arhitectură au găsit în articolele de pe blogul meu un ajutor pentru proiectele lor de restaurare. Astfel, câteva dintre aceste clădiri părăsite au găzduit ulterior expoziţii de artă, în timp ce altele se află chiar acum în curs de restaurare. Miza principală a acestui proiect a fost creşterea gradului de conştientizare cu privire la existenţa unor valori culturale şi arhitecturale aflate în pragul distrugerii”, declară tânărul explorator.
În urma unor călătorii în Ardeal, în toamna anului trecut, Alex a aflat de existenţa unor sate părăsite din inima Transilvaniei. Conform noilor recensăminte, unele sate din judeţul Sibiu au opt, patru sau chiar 2 locuitori, în timp ce alte sate sunt aproape şterse de pe hartă. A fost o nouă provocare atât pentru Alex Iacob, cât şi pentru Ioan – George Pancencu şi Robert Casmirovici, prietenii săi. Şi-au dorit să realizeze un film documentar, însă neavând un buget care să le permită realizarea proiectului, ei au apelat la varianta de multi-finanţare prin site-ul autohton www.wearehere.ro. Campania a avut un real succes şi băieţii au strâns banii de care aveau nevoie pentru a se apuca de treabă. Au plecat în expediţie şi au ajuns să realizeze un film documentar despre Engelthal/Mighindoala. Teasere, fotografii, dar şi alte informaţii, găsiţi pe pagina www.facebook.com/valeaingerului .
Filmul va fi lansat astăzi, 14 martie, la ora 17:00, în studioul Horia Bernea din strada Monetăriei nr. 3, Sector 1, Bucureşti, din incinta Muzeului Naţional al Ţăranului Român.
Intrarea la eveniment este liberă!