Home » EVENIMENTE » Prelegere susţinută de lect. dr. Antonio Sanna la Facultatea de Litere Hyperion

Prelegere susţinută de lect. dr. Antonio Sanna la Facultatea de Litere Hyperion

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Alice In Wonderland and Through the Looking Glass: The Critical Theories on Carroll’s Texts and the Evolution of Alice in Popular Culture” este titlul prelegerii în limba engleză susţinută vineri, 19 aprilie 2019, între orele 11-13, la Sala de Conferinţe a Universităţii Hyperion, de către lectorul italian, dr. Antonio Sanna, Universitatea din Sassari, moderator Sorina Georgescu, lector universitar dr. la Facultatea de Jurnalism, Universitatea Hyperion.

Concepută în special pentru studenţii Departamentului de Limba şi Literatura Română- O Limbă şi Literatură modernă, prelegerea a pornit de la analiza textelor autorului britanic Lewis Carroll, texte traduse în 47 de limbi până în 1965, şi în 174 de limbi până azi, şi adaptate şi pentru filme de animaţie, musical-uri sau televiziune. A urmat un rezumat al teoriilor critice despre aceste texte, teorii elaborate în ultimul secol şi jumătate, iar apoi prezentarea vieţii scriitorului – Charles Lutwidge Dodgson pe numele său adevărat, bibliotecar la început, lector şi tutore pentru matematică apoi, scriitor în cele din urmă, inventator de felurite jocuri, dar şi fotograf.

După istoria, originile şi publicarea celor două cărţi, domnul Antonio Sanna s-a axat pe argumentele criticilor în ce priveşte diferitele interpretări ale textelor, de la cele istorice si darwiniste, la cele psihoanalitice si lingvistice.

În partea finală a prelegerii, bine animată cu o multitudine de imagini proiectate, prezentarea s-a axat pe analiza unor texte literare contemporane inspirate de textele lui Lewis Carroll, ca şi pe cele mai populare filme de televiziune sau cinema ce au la baza poveştile despre Alice, filme produse de la începutul secolului încoace.

Deşi concepută pentru studenţi filologi, prelegerea le-a captat atenţia şi studenţilor Facultăţii de Jurnalism ai Universităţii Hyperion, care au urmărit-o cu interes, au răspuns celor câteva întrebări puse de lectorul italian şi au intrat la final în dialog cu el.

Domnul Antionio Sanna ne-a făcut şi o recomandare de carte foarte interesantă: Alice in Brexitland. De asemenea, mulţumim pentru poze studentei Teodora Cacoveanu de la Facultatea de Jurnalism, Universitatea Hyperion.

 0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×