Home » EVENIMENTE » Otilia Sîrbu și Cristian Tiberiu Popescu au lansat cea de-a treia carte intitulată „Inițierea în splendoare”

Otilia Sîrbu și Cristian Tiberiu Popescu au lansat cea de-a treia carte intitulată „Inițierea în splendoare”

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Invitatie_DL_2Otilia Sîrbu şi Cristian Tiberiu Popescu au lansat o nouă carte intitulată „Iniţierea în splendoare”. Evenimentul a avut loc la Sala Radio, strada Gen.H. M. Berthelot 60-64, pe data de 26 septembrie 2013, orele 18:00, iar participarea a fost una numeroasă.Printre cei prezenți la eveniment, s-au numărat și actorii Adriana Drăguţ, Zoltan Butuc şi muzicianul Costin Soare, iar lansarea a fost prezentată de către criticii literari Dan Santa, Gabriel Rusu şi Valentin Protopopescu.

Autorii, profesori la Facultatea de Litere a Universității Hyperion din Bucureşti, caracterizează publicaţia lor ca fiind o formulă literară nouă, atât în privinţa compoziţiei, cât şi ca substanţă. Cartea aceasta este o invitaţie la iniţiere, printr-un ritual totdeauna unic pentru fiecare, la capătul căruia cel ce se arată încrezător va ajunge la ţărmurile unui ocean, care este:

„Sinele său superior”, şi care în modul cel mai firesc este numit “Dumnezeu din om”. Astăzi,  “lumea” se află într-un impas identitar, într-o fundătură, şi este tot mai expusă faţă de dictatura concretului, a imediatului suficient. Am gândit apariţia acestei cărţi ca un eveniment complex, nemairealizat în aceşti parametri până acum în România, în sensul că nu cartea ca atare rămâne scopul în sine al promovării. Ci scopul este un nou curent de idei, o nouă spiritualitate, pentru care – tocmai raportând caracteristicile ideatice ale cărţii la fundalul realismului cotidian caracteristic acestui moment – Iniţierea în splendoare reprezintă un impuls şi un posibil model. “, ne mai  spun autorii.

Volumul cuprinde două părţi (fiecare parte câte 36 secvenţe):

I. Paşii spre splendoare;

II. Starea de splendoare; precedate de 6 foarte scurte flash-uri “explicative”, sub titlul Înainte de cuvinte – nenumerotate; în total, cartea are 384 de pagini, iar coperta este realizată de Dorina Cioplea. Cartea va apărea întâi în limba română şi apoi va fi tradusă în limba engleză, pentru o editură americană.

 Cei doi autori au publicat fiecare de-a lungul timpului mai multe cărţi, acum aflându-se la cel de-al treilea moment când elaborează împreună o lucrare literară.

Iniţierea în splendoare este în fapt un roman, însă unul special, cu o construcţie aparte, fiind organizat pe secvenţe scurte, care dau sugestia dinamismului structurilor caleidoscopice, construite pe simboluri aflate mereu în devenire. Fiecare dintre cele 72 de secvenţe este întregul roman, in nuce. Cartea e scrisă la persoana I, doar că „povestitorul” e mereu altul, naraţiunea nefiind a unuia anume, ci a tuturor.

Lucrarea poate fi impulsul spre o nouă spiritualizare a umanităţii, redescoperită sieşi în ceea ce are esenţial. Cartea în discuţie – care oferă „soluţii” pentru personajele sale – ar putea fi momentul de reper iniţial nu asupra faptului că umanitatea a înţeles că se află într-un impas identitar, ci un reper iniţial asupra faptului că în legătură cu respectiva constatare, omul se hotărăşte deja să reacţioneze.

Cei doi autori au fost invitați la Radio România Cultural, pe 30 septembrie, la rubrica „O carte pe zi” din cadrul emisiunii „Texte și protexte”.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×

comments

  1. […] Mai multe informații despre acest volum se găsesc în articolul Otilia Sîrbu și Cristian Tiberiu Popescu au lansat cea de-a treia carte intitulată „Inițierea …. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×