Home » EVENIMENTE » Festivalul de Film Românesc „Trei culori – O singură ființă”, Chișinău 2014

Festivalul de Film Românesc „Trei culori – O singură ființă”, Chișinău 2014

1 Flares Filament.io 1 Flares ×

festival chisinau24-31 august 2014 sunt zile ce vor rămâne în memoria multor iubitori de limbă română și de artă cinematografică, ca zile de mare sărbătoare, atât pentru Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România (U.A.R.F), pentru Uniunea Cineaștilor din Moldova (UCM), pentru Universitatea Hyperion, București, Universitatea Timișoara,  cât și pentru publicul larg din Chișinău.

Prima ediție a Festivalului de Film Românesc TREI CULORI – O SINGURĂ FIINȚĂ, Chișinău 2014  a adunat 15 filme de referință pentru cinematografia românească. Cinematografia din Moldova, la rândul ei,  a fost reprezentată de filme importante ale patrimoniului său cinematografic. Regizorii Ioan Cărmăzan, Șerban Marinescu și Toma Enache, actorii Dorel Vișan, Tania Popa, Ioana Crăciunescu, Irina Gărdescu, Cristian Șofron, Valentin Alexandru și Claudia Motea au dialogat  seara de seara cu publicul, recreând într-un mod extrem de original atmosfera de pe platoul de filmări.

Alături de aceștia, profesorii universitari Otilia Sîrbu (Universitatea Hyperion, București) Diana Meţiu (Universitatea Hyperion, București) Doina Moț (Universitatea Timișoara) și Florin Toader (Universitatea Hyperion, București) au susținut prelegeri pe diferite subiecte de comunicare, literatură, artă și film în fața studenților Universității de Stat din Moldova, urmate de proiecții de filme studențești selectate cu mare atenție și premiate de o comisie de specialiști condusă de prof. dr. Andrei Dumbrăveanu, Universitatea de Stat, Chișinău.

Pe podiumul premianților au urcat atât autori români, cât și cei moldoveni. Reprezentativ pentru Universitatea Hyperion, București, este Premiul acordat pentru originalitate în arta cinematografică (filmele Doi Crai și Bomboane de ciocolată) tânărului regizor Deian Cărmăzan, absolvent al Facultății de Arte, Universitatea Hyperion, București.

Doamna lect.univ.dr.Otilia Sîrbu (Universitatea Hyperion, București) a delectat încă din prima zi auditoriul studențesc cu o conferință despre Natura judecății și autenticitatea criteriilor de evaluare logică dăruind cărți din creația domniei sale celor prezenți.

Tot sub cupola academică a Universității din Moldova, actrița româno-canadiană Claudia Motea, actualmente masterandă a Universității Hyperion- Dramaturgie Cinematografică – Clasa Maestrului Ioan Cărmăzan –  a prezentat recitalul eminescian „Veronica Micle, Mihai Eminescu – Dragoste  eternă”,  emoționând  prin conceptul regizoral inedit și jocul actoricesc de o mare sensibilitate.

În fiecare zi studenților basarabeni li s-au oferit cărți în limba română ca un dar de suflet și de cinstire a limbii noastre materne. Câteva titluri: Ioan Cărmăzan, Filmul, nepot al Renașterii, București, Editura Universitară, 2011, Ioan Cărmăzan, Oameni din Cocioc, Cluj, Editura Ecou Transilvan, 2013, Otilia Sîrbu, Imagologie regăsită, 2013, Editura Tracus Arte, Otilia Sîrbu, Cristian Tiberiu Popescu, Inițierea în splendoare, 2014, Editura Qual Media, Florin Toader, Oglinda, element primordial la granița dintre teatru și film, 2010, Editura Victor, Florin Toader, De la Shakespeare la Artaud, 2010, Editura Europlus Galați.

Cu mândrie putem spune că acel schimb cultural-artistic-educațional între cele două universități de înalt nivel, Universitatea Hyperion București  și Universitatea de Stat din Moldova – Chișinău, a fost încununat de succes și a deschis larg porțile către o posibilitate certă de studiu a tinerilor din Basarabia pe teritoriul românesc.

Festivalul de film românesc de la Chișinău „TREI CULORI – O SINGURĂ FIINȚĂ” nu ar fi fost posbil fără sprijinul Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, reprezentat de  Ministru delegat al Diasporei, domnul Bogdan Stanoevici.

Regizorul, scenaristul, scriitorul,  omul de televiziune, profesorul  și președintele UARF, prof.univ.dr.Ioan Cărmăzan, Universitatea Hyperion, București  și regizorul – președintele UCM, Sergiu Prodan și-au unit eforturile pentru a realiza o manifestare culturală de o mare anvengură care a întărit relația dintre România și Moldova și își propun ca și în anii următori să sprijine astfel de evenimente.

Aceastea primă ediție a FESTIVALULUI DE FILM ROMANESC: „TREI CULORI, O SINGURĂ FIINȚĂ – Chișinău 2014” s-a bucurat de  un extraordinar succes în fața publicului larg  și de un succes mediatic atât în presa din România cât si cea din Moldova (Televiziunile – Postul național „Moldova1”, „JurnalTV”, „Publika tv”, „Prime”, Radiourile: „Vocea Basarabiei”, „National FM”, „Moldova”, publicațiile „Literatura și Arta”, „Timpul”, „VIP magazin” și foarte multe publicații online)

Mai multe informații și fotografii găsiți pe www.facebook.com/uarf și pagina de Facebook a Universității Hyperion – www.facebook.com/universitateahyperion. 

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Filament.io 1 Flares ×

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Filament.io 1 Flares ×