Home » APARIȚII MEDIA » Expoziția SILVAN, istoric în imagini al epocii sale, la Muzeul Național Cotroceni

Expoziția SILVAN, istoric în imagini al epocii sale, la Muzeul Național Cotroceni

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Muzeul Național Cotroceni invită publicul, în perioada 29 octombrie 2021 – 4 decembrie 2021, la expoziția SILVAN, istoric în imagini al epocii sale, găzduită în Spațiile Medievale. Acest eveniment special este prilejuit de actul de donație pe care dr. Adrian-Silvan Ionescu, fiul celebrului portretist Silvan Ionescu, l-a făcut Muzeului Național Cotroceni.

Silvan Ionescu (1909-1999) a fost un remarcabil cronicar în imagini al vieții cultural-artistice românești și internaționale de-a lungul a șapte decenii. Din anul 1927, acesta a fost o prezență constantă în paginile celor mai importante publicații culturale ale secolului XX: Universul literar, Cuvântul, Viața, Bis, Vremea, Cortina, Gazeta Literară – devenită ulterior România literară – Contemporanul, Luceafărul, Neuer Weg, Teatrul, Secolul XX, Tribuna, Manuscriptum etc.

„…Lucra rapid, cu linii largi, continue. Avea maximă siguranță în așternerea conturului. Părea că linia nu se năștea din vârful condeiului ce atingea hârtia ci luase formă din minte, după multă gândire. Își cunoștea atât de bine modelele preferate încât lucra din imaginație, stilizând într-una, renunțând la anumite tușe inutile și reducând portretul la esență. … Silvan era atât de stăpânit de duhul creației, de imboldul de a desena, încât suportul nu-l interesa. Putea așterne schița pe orice suprafață îi era la îndemână: pe un șervețel de la restaurant, pe o invitație de expoziție sau de spectacol, pe spatele programelor de teatru sau de concert, pe marginea albă a paginii de ziar sau revistă, chiar și pe un bilet de tramvai! Cred că dacă
s-ar fi aflat într-o zonă naturală, izolată, în pădure, pe câmp sau pe munte și nu ar fi avut un petic de hârtie, ar fi desenat pe o frunză de brusture sau de stejar…”
, precizează dr. Adrian-Silvan Ionescu.

În expoziție sunt prezentate peste 140 de lucrări, însumând tot atâtea figuri memorabile: Picasso, Constantin Brâncuși, Geta Brătescu, Corneliu Baba, Ion Jalea, M.H. Maxy, Ion Frunzetti, Käthe Kolwitz, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Tudor Arghezi, Mihail Sadoveanu, George Bacovia, Ion Minulescu, Octavian Goga, Marin Sorescu, George Enescu, Dinu Lipatti, Yehudi Menuhin, George Georgescu, Sir John Barbirolli, Herbert von Karajan, David Oistrach și mulți alții.

Expoziția SILVAN, istoric în imagini al epocii sale va putea fi vizitată de marţi până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00. Vizitarea se face pe bază de programare, la adresa de e-mail vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numerele 021.317.31.07 / 0725.518.381, doar cu respectarea măsurilor speciale care au ca scop prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Parteneri media: TVR, Radio România, Radio România Cultural, Radio România Actualități, Radio România București FM, Rador, Trinitas, Modernism, Agerpres, Presa de Azi, HYP TV, Ordinea Zilei, See Bucharest, PropagArta, București Business.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×