Home » Frontpage » Apariție carte „ROMÂNIA ȘI BALCANII – Reflecții Istorico Geografice”

Apariție carte „ROMÂNIA ȘI BALCANII – Reflecții Istorico Geografice”

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

ROMÂNIA ȘI BALCANII – Reflecții Istorico Geografice, autori Elena Toma, conf. univ.dr. la Facultatea de Geografie Hyperion și Nicoleta Ciachir, lector univ. dr. la Facultatea de Istorie Hyperion,  este cel de-al doilea volum al Conferințelor balcanice cu participare internațională, organizate de Universitatea Hyperion din București de-a lungul timpului, în parteneriat  cu Academia Oamenilor de Știință din România, Institutul de Studii Balcanice din Salonic, Asociația de Balcanistică și Slavistică din România, Universitatea „Neofit Rilski ” din Blagoevgrad, Biblioteca Regională „Liuben Karavelov” din Ruse , Asociația Geografilor Umaniști din România, Asociația de Limnogeografie și Societatea de Geografie din România.

La fel ca și primul volum „România și popoarele balcanice. Confluențe istorico-geografice”(Editura Etnologică, 2017) lansat cu prilejul celei de a IV-a ediții a Conferinței internaționale cu același nume, în perioada 19-20 mai 2017, și cel de al doilea volum este rezultatul unui efort colectiv transnațional, reunind contribuții valoroase a unor cercetători din România, Italia, Bulgaria, Ucraina, R. Moldova și Turcia.

Lucrarea este structurată în două părți, istorie și geografie, întrunind caracteristicile unei abordări interdisciplinare absolut necesare complexității și diversității acestei zone geopolitice, adesea dezbinată de confruntări dramatice și războaie.

Studiile de istorie, 24 la număr, semnate de cunoscuți specialiști români și străini, dar și de tineri doctoranzi, pasionați de balcanistică, abordează teme ce corespund unor cerințe variate, pornind de la multilingvism și dialog intercultural, etnogeneză și continuitate în spațiul carpato-balcanic, relații comerciale în Evul Mediu, continuînd cu relațiile interbalcanice, româno-bulgare, româno-iugoslave în timpul celor două Războaie Mondiale și perioada interbelică, finalizând cu perioada titoistă, programul nuclear al Iugoslaviei și geopolitica în Balcanii de Vest și etnicitatea albaneză.

Studiile de geografie sunt în număr de 14, înmănunchind rezultatul cercetărilor cadrelor didactice universitare, cercetători și doctoranzi, participanți la conferință. În articole se prezintă o tematică destul de vastă a spațiului balcanic, cât și a teritoriului de la nordul Dunării.

Apariția acestui volum întregește literatura de profil, prezentând coordonatele majore deosebit de importante din punct de vedere istorico-geografic.

Spațiu cu rezonanță istorică, cunoscut încă din cele mai vechi timpuri, cu frământări istorice ce au dus la configurări și delimitări ale frontierelor statale.

Așadar, România și Balcanii reprezintă adevărați poli de interes geostrategic, cu interferențe și evenimente istorice comune.

Din punct de vedere geografic, lucrarea vizează aspecte privind condiționările istorico-geografice, coordonatele de geografie istorică și toponimie, relația dintre popoarele și națiunile din Balcani, cooperare transfrontalieră, modificări geodemografice, structuri etnografice, obiective culturale, tradiții, conservarea patrimoniului cultural, cât și aspecte economice, valorificarea și gestionarea activităților turistice și de protecția mediului.

Tematica volumului, prin conținutul bogat și aria de cuprindere a componentelor istorico-geografice, constituie un subiect de actualitate atât pentru istorici și geografi, cât și pentru alți specialiști preocupați de acestă zonă.

Sperăm că demersul nostru concretizat în organizarea a două conferințe internaționale, care au avut drept rod cele două volume de studii istorico-geografice balcanice să reprezinte o contribuție reală la dezvoltarea cercetărilor științifice asupra Balcanilor, și în sens mai larg, a întregului Sud-Est European, la cunoașterea popoarelor din această zonă, la relevarea elementelor comune din istoria, geografia și cultura lor, și, nu în ultimul rând, să deschidă, așa cum indică și titlul, o cale spre reflecție științifică.

Coordonatorii

   

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×