Home » APARIȚII MEDIA » Aniversarea a 110 ani de la nașterea lui Constantin Silvestri în cadrul Festivalului George Enescu și a Festivalului Internațional de poezie București 2023

Aniversarea a 110 ani de la nașterea lui Constantin Silvestri în cadrul Festivalului George Enescu și a Festivalului Internațional de poezie București 2023

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

CU OCAZIA ANIVERSĂRII A 110 ANI DE LA NAȘTEREA LUI CONSTANTIN SILVESTRI, PIANISTA ANDA ANASTASESCU colaboratoare a UNIVERSITĂȚII HYPERION ȘI LONDON SCHUBERT PLAYERS VĂ INVITĂ CU BUCURIE, ÎN CADRUL FESTIVALULUI GEORGE ENESCU ȘI FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE POEZIE BUCUREȘTI, LA PROIECȚIILE FILMULUI BRITANIC.

PROGRAM

CONSTANTIN SILVESTRI AVANT-GARDIST, MASTER IMPROVISER, HOMME PASSIONNÉ. Romania’s Beethoven?

 Marti 5 Septembrie orele 15.00 – 16.30

Studioul de Opera, Universitatea Națională de Muzică București

Dialog Anda Anastasescu – Irina Margareta Nistor ora 14.00.

Intrare liberă.

 Duminica 17 Septembrie orele 19.30 – 21.00

Grădina Muzeului National al Literaturii Romane, strada Nicolae Crețulescu 8.

Filmul va fi urmat de Q & A.

Intrare libera.

Filmul conține șapte episoade Preludiu; Soldații de plumb; Micul ciobănaș; Focuri de artificii; Tablouri dintr-o expoziție; Nocturna; Bacanala  care pot fi vizionate și pe paginile web ale Universității Hyperion

Produs la Londra de Anda Anastasescu și regizorul-editor Nicolas Gaster.

Scris și prezentat de Anda Anastasescu.

Filmele despre compozitori sunt rare. Pentru prima dată, povestea legendarului dirijor-compozitor Constantin Silvestri este prezentată în interacțiune cu psihologia lucrărilor sale, pe un fundal istoric și cultural al României din perioada 1913-1933. Filmul dezvăluie traiectoria vieții lui Silvestri, personalitatea lui, stările de disperare și de triumf, felul miraculous în care interpreta muzică și excepționalul lui talent pentru compoziție. Îl vedem pe Silvestri dirijând și îi auzim vocea într-o repetiție cu orchestra lui din Bournemouth, Anglia.

***

Filmul este dedicat Festivalului George Enescu în amintirea lui Silvestri și Enescu ale căror drumuri s-au încrucișat de multe ori și au intrat in istorie.

Filmul este laureat și premiat ca Best Documentary la festivaluri internaționale de film în Marea Britanie, Franța, Italia, Suedia, Croația, Georgia și SUA.

                                               DESPRE PRODUCĂTORI 

 Pianista Anda Anastasescu, directoare artistică a London Schubert Players, a primit decorația Comandor al Ordinului Meritul Cultural în România și în Marea Britanie; este laureată a European Women of Achievement în domeniul artelor. A câștigat Premiul I și Grand Prix la Concursul International Debussy (Paris, 1974), care i-a deschis drumul spre o distinsă și variată carieră pe cinci continente. Silvestri a devenit eroul ei în 1990, ca o consecință a Revoluției Române. Împreună cu soțul ei, John Gritten, jurnalist și biograful lui Silvestri, a creat proiecte internaționale semnificative în memoria lui Silvestri. Anda locuiește la Londra din 1972.

Anda Anastasescu a dat multe prime audiții britanice cu lucrări de Silvestri și Enescu și a fost invitată de Lordul Yehudi Menuhin să interpreteze sub bagheta lui, premiera Sinfoniei Concertante de Dinu Lipatti în Londra, Paris și Geneva. Seria de recitaluri de pian în celebra sala Wigmore Hall din Londra a fost încununată de succes și l-a calificat pe Silvestri ‘un compozitor care asteaptă să fie investigat minuțios (International Piano).

Anda a avut onoarea să dea prima audiție britanica a lucrarii Trei Dansuri Românești pentru pian și orchestra de Lipatti în legendara sală de concert Winter Gardens, pe scena unde Silvestri a dirijat timp de opt ani Bournemouth Symphony Orchestra.

Proiecte majore: A format orchestra de camera London Schubert Players; a produs A Romanian Musical Adventure (primul festival Londonez de compozitori români); Invitation to Composers pentru Comisia Europeana; și a initiat la Targu Mures Festivalul si Concursul de Concerte Constantin Silvestri sub Patronajul Lordului Menuhin. Ca Presedintă a Fundației Internaționale Constantin Silvestri a infiintat Bursele Silvestri acordate anual tinerilor muzicieni din România pentru a studia in UK.

Alte Distinctii:

Premiu Special, Uniunea Criticilor Muzicali din România (2000) pentru promovarea muzicii româneăti pe plan internațional.

Romanul Anului (2013) acordat de Ambasada Romaniei în UK.

www.andaanastasescu.co.uk

www.londonschubertplayers.co.uk

Nicolas Gaster este un renumit editor britanic de film. A lucrat cu regizori consacrați, printre care Lindsay Anderson, Peter Brook, Roger Mitchell, Milcho Manchevski, Ralph Fiennes, în producții celebre premiate cu Oscar, Golden Lion (Venice), Special Jury Prize (Cannes), cu actori renumiți precum Bette Davis, Peter O’Toole, Michel Piccoli, Colin Firth, Kate Winslet, John Malkovitch, Ben Daniels.

Bunicul lui, Moses Gaster, născut la București în 1856, a fost membru de onoare al Academiei Române, profesor de limba și literatura română și autorul publicațiilor: Chrestomatie Română (1891) – cea mai importantă colecție de tipărituri și manuscrise vechi; Literatura populară română (1883); Rumanian Bird and Beast Stories (1915). Numele lui este consemnat ca Recipient de seamă în analele Ordinului Național Pentru Merit Clasa I, care i s-a decernat în 1891. 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×