Andrei Cristian Borțică – Student la Facultatea de Arte Hyperion, premiat internațional pentru film studențesc
Andrei Cristian Borțică este unul dintre studenții prestigioși ai Universității Hyperion, ale cărui performanțe sunt recunoscute internațional în domeniul filmului studențesc.
Andrei Cristian Borțică este un tânăr regizor din București, student în anul III la Regie de Film/ TV, (clasa Sabina Pop) și în anul I la Actorie (clasa Silvia Ciobanu și Mihaela Triboi), ambele specializări din cadrul Facultății de Arte a Universității Hyperion.
A realizat trei filme: un scurtmetraj, un film de lungime medie și un lungmetraj, pentru care a câștigat zece premii internaționale la festivaluri de filme studențești prestigioase, organizate online, fiind premiat pentru cea mai bună regie, actorie, cel mai bun film și cea mai bună cinematografie. Preocuparea lui Andrei Cristian Borțică pentru participarea la astfel de competiții a fost constantă și a obțint premii în fiecare an, începând din anul 2022 și până în prezent, cele mai recente premii fiind obținute în ianuarie și martie 2025.
Premiile lui Andrei Cristian Borțică
Filmul „ A Champion’s Story-In Memory of My Father – Adrian Cristian Bortică“ a fost premiat la următoare festivaluri online:
–ACCOLADE GLOBAL FILM COMPETITION 20.02.2023 premiat pentru AWARD OF RECOGNITION DIRECTION, AWARD OF RECOGNITION DOCUMENTARY, FEATURE;
–CANNES WORLD FILM FESTIVAL 07.03.2023 – premiat WINNER pentru cel mai bun film de scurt metraj studențesc;
–ACCOLADE GLOBAL FILM COMPETITION 2024 – premiat la categoriile Direction (Student) și Documentary Feature (Student);
–EUROPEAN FILM UNION GALA EFU CAMEO 2024 GLASGOW declarat câștigător pentru cea mai bună coloană sonoră , nominalizat totodată si pentru cel mai bun regizor şi pentru BEST STUDENT FILM;
-FESTIGIOUS INTERNATIONAL FILM FESTIVAL LOS ANGELES MARTIE 2025– declarat câștigător la următoarele categorii :
BEST STUDENT FILM, BEST FIRST TIME DIRECTOR(FEATURE), BEST EDITING, BEST VISUAL EFECT, BEST SUPOTING ACTOR, BEST SCORE MUSIC, BEST SOUND DESIGN, BEST PICTURE, BEST DOCUMENTARY.
Acţiunea filmului „ A Champion’s Story-In Memory of My Father- Adrian Bortica“ este definitorie:
Studentul la Facultatea de Regie si Film, Andrei Bortica, decide să creeze portretul tatălui său, Adrian Borțică, la un an după moartea acestuia. În încercarea sa de a crea o radiografie completă a vieții și personalității tatălui, pornește într-o călătorie atât în plan fizic, dar și în plan spiritual, menită să îl ajute în procesarea pierderii tatălui. Împreună cu membri ai familiei și parteneri de business, tânărul rememorează fiecare aspect al vieții tatălui, un proiect început în copilărie, în joacă, însă definitivat la maturitate. Acest context îl provoacă pe tânăr să se confrunte cu noua sa realitate, în care rămâne pe umerii săi să ducă legenda tatălui mai departe, împins de pasiunea ce i-a fost insuflată de la o vârstă fragedă și în care se ancorează relația dintre cei doi: aceea a mașinilor vintage de curse.
Filmul “A SCHORT STORY ABOUT COMMUNISM – Adrian Cristian Bortică” a fost premiat la:
– TECHIR ART FEST FILM COMPETITION 2022;
– HOLLYWOOD JUST4SHORTS 2024 – declarat castigator BEST DRAMA SHORT;
– CANNES WORLD FILM FESTIVAL NOIEMBRIE 2024 – declarat castigator BEST STUDENT FILM;
– BEST SHORTS COMPETITION AWARD DECEMBRIE 2024 – premiat cu AWARD of MERIT ACTOR SUPORTING(ANDREI BORTICA as MIHAI), AWARD of EXCELLENCE CINEMATOGRAPHY, AWARD OF MERIT DIRECTION, AWARD OF EXCELLENCE: FILM SHORT, AWARD OF LIBERATION/ SOCIAL JUSTICE/ PROTEST, AWARD OF EXCELLENCE ORIGINAL MUSIC SCOR, AWARD OF MERIT SCRIPT/WRITER;
– CANNES WORLD FILM FESTIVAL IANUARIE 2025 – declarat castigator BEST STUDENT FILM;
Acțiunea filmului “A SCHORT STORY ABOUT COMMUNISM – Adrian Cristian Bortica”
Un jurnalist pe nume Apostol săturat de tipărirea ziarelor comuniștilor , vrea să se revolte. Împreună cu Mihai, prietenul lui – directorul tipografiei unde lucra, încep să tipărească ziarul, dar spre nefericirea lor, sunt descoperiți de securistul din tipografie, care găsește pe jos un ziar manifest. În momentul când vor să împartă ziarele-manifest pe străzi, sunt arestați de poliție. Peste ani, acest fapt este aflat de nepoata directorului tipografiei, care găsește în jurnalul acestuia, întreaga relatare a vieții lui. Cum din jurnal lipseau ultimele 4 pagini, pleacă în căutarea lui Apostol, și-l găsește într-un azil de bătrâni. Văzând-o, Apostol o confundă cu fosta lui soție și astfel îi povestește ultima întâmplare din tinereţea lui Mihai, prietenul lui, când acesta este omorât. În urma acestei discuții tulburătoare, Apostol face atac de cord și moare.
Filmul „ THE BET – Adrian Cristian Bortică” a fost premiat la:
BEST SHORTS COMPETITION – declarat câștigător ACTOR LEADING STUDENT și DIRECTION (STUDENT);
CANNES WORLD FILM FESTIVAL 07.01.2025 declarat câștigator ACTOR LEADING STUDENT si DIRECTION (STUDENT), BEST DIRECTOR OF FUTURE, BEST YOUNG ACTOR IN A SHORT FILM, BEST ORIGINAL STORY.
Acțiunea filmului “ TH BET”
Ovidiu, un tânăr afectat de pierderea locului de muncă din industria HoReCa, în timpul pandemiei, începe să joace la cazinouri online pentru a suplimenta veniturile, pe fondul inchiderii restaurantelor și a crizei financiare. Alexia, partenera lui, paramedic epuizată din cauza cazurilor tot mai grave de COVID-19, încearcă să-l sprijine emoțional, dar tensiunea dintre ei crește. Pe măsură ce Ovidiu devine din ce în ce mai prins în jocurile de noroc, ajunge să piardă toate economiile, inclusiv bani împrumutați de la prieteni. Cuplul trece prin dificultăți financiare majore, iar Alexia își pierde încrederea în Ovidiu, care nu reușește să își gestioneze dependența. În final, casa devine tot mai goală pe măsură ce Ovidiu începe să vândă obiecte pentru a acoperi pierderile, în timp ce relația lor se destramă.
Îl FELICITĂM ȘI ÎI URĂM MULT SUCCES ÎN CONTINUARE!
Redactor șef Elena Spânulescu
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |