Home » EVENIMENTE » Adevăr și memorie, Antisemitism și Holocaust în România

Adevăr și memorie, Antisemitism și Holocaust în România

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Domnul Șerban – Dan Predescu, masterand la Diplomație Culturală din cadrul Facultății de ŞTIINŢE SOCIALE ŞI ALE NATURII a Universității Hyperion a participat la concursul național de eseuri  „Adevăr și memorie, Antisemitism și Holocaust în România”, organizat de Fundația Magna cum Laude–Reut, Complexul Educațional Laude–Reut, București  unde a prezentat eseul intitulat :

1700 de Ani de Prietenie Evreo-Germană

Începutul relației dintre evrei și germani…

După cum este prezentată de către istoricii vremurilor, această relație datează înca din anul 321( d.Hr.). Deși le sunt refuzate drepturi fundamentale ale omului( dreptul la proprietate, dreptul de a studia, dreptul de a lucra în instituțiile statului), evreii reușesc să se integreze în marea familie a Europei, alături de germani, prestând activități și meserii ce stau la baza unei societăți funcționale – comerț, producție și diverse alte meserii( frizeri, cizmari, tâmplari, sticlari, fierari, mineri etc.).

Prietenia dintre evrei și germani…

Principala dovada incontestabilă a acestei relații de prietenie este existența limbii ,,idish’’, o combinație de limbă ebraică și germană, care nu putea lua naștere decât în urma unei simbioze a celor două popoare. Spun simbioză întrucât consider un mare câștig reciproc până la final( acel final al nazismului, dar și după), simbioză din a cărei portofoliu reies o mulțime de inovații de-a lungul timpului mulțumită geniilor emblematice evreo-germane.

Holocaustul, totul despre moarte și renaștere…

Holocaustul, despre care îmi amintesc cu regret și tristețe, trebuie reamintit în societatea civilă a tuturor statelor pentru a evita astfel de evenimente tragice în

viitor( modalitățile de prezentare a istoriei Holocaustului pot avea loc prin intermediul predării istoriei din școli și licee, ONG-uri, media, cărți de specialitate promovate prin intermediul fundațiilor culturale, piese de teatru sau filme).

Astăzi, poate mai mult ca oricând, Republica Federală Germană și Statul Israel, comemorează împreună victimele Holocaustului, retrăind în acea simbioză despre care scriam anterior. Își amintesc cu tristețe acel eveniment tragic, pentru ca după să își poată zâmbi la fel cum își zâmbeau și străbunii lor cu multe secole în urmă.

Concluzia este însuși motto-ul campaniei împotriva antisemitismului: „NEVER AGAIN”, care ne transmite clar că acest incident trebuie sa rămână îngropat în cimitirul tragediilor din istoria omenirii.

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×