A II-a masă rotundă în cadrul proiectului european „DIPLOMACY” – Program masteral în Diplomaţie Culturală”
Universitatea Hyperion din Bucureşti a găzduit pe 13 noiembrie, în Sala 2.5, masa rotundă organizată în cadrul proiectului european “DIPLOMACY” – Program masteral în Diplomaţie Culturală”. Tema acestei mese rotunde a fost Diplomaţia Culturală şi piaţa muncii din UE.
Domnul profesor universitar doctor Leonida Moise, în calitate de manager, a realizat o scurtă prezentare a programului mesei rotunde. Totodată, anunţă prezenţa Rectorului Universităţii Hyperion, domnul Profesor universitar doctor Sever Spânulescu şi expune celor prezenţi principalele activităţi desfăşurate în cadrul proiectului.
Domnul prof.univ.dr. Dănuţ Chiriac informează despre stadiul definitivării capitolelor din Ghidul orientativ. Sunt 4 colegi care şi-au pregătit studiile repartizate şi le vor prezenta în cadrul acestei activităţi. În continuare, dl. Chiriac susţine comunicarea: ”Aspecte teoretice privind Diplomaţia Culturală. Politici ale UE”, cu accent pe cerinţele şi obiectivele noi care rezultă din documentele UE în domeniul diplomaţiei culturale. Din multitudinea de definiţii, autorul a insistat pe cea care ţine cont de aspectele teoretice, dar şi de cele aplicative, de experienţa in implementarea lor. În concluzie, autorul reţine că diplomaţia culturală este un domeniu important al relaţiilor internaţionale, un veritabil gigant cultural imposibil de neglijat în opera de integrare şi armonizare socio-culturală europeană. Atrage atenţia că deşi domeniul este nou, instituţiile UE au prevăzute cerinţe şi standarde foarte clare pentru implementarea acestuia.
În continuare, Dna prof. Arsith Mirela, prezintă studiul “Inserţia pe piaţa muncii a tinerilor absolventi ai domeniilor de studii relevante pentru Diplomatia Culturala”. După o introducere despre teoria domeniului, autoarea prezintă două chestionare pe care participanţii le consideră foarte utile în implementarea Proiectului. Autoatea insistă pe necesitatea unui contact permanent cu realitatea de pe piaţa muncii în domeniu, pentru a identifica la timp actorii noi în diplomaţie culturală sau în domenii conexe şi a ne axa programele pe nevoile acestora.
Se dă cuvântul dlui prof. Alexandru Oşca pentru susţinerea studiului ” Programe masterale din arii tematice similare sau apropiate de la universitatile de referinta din UE”. Autorul informează că a identificat 14 programe masterale pe tematici apropiate de diplomaţia culturală, atât la universităţi din străinătate cât şi din ţară. Cele mai aplicate le consideră pe cele organizate de Universitatea Babeş-Bolyai şi, respectiv SNSPA. În continuare prezintă, în detaliu Institutul de Diplomaţie Culturală din Berlin, care dezvoltă relaţii de cooperare cu mai multe universităţi din România, Polonia, Croaţia şi Bulgaria, în domeniul diplomaţiei publice şi diplomaţiei culturale.
Dl Carol Konig, din partea Ministerului Culturii, intervine şi asigură că după ce are la dispoziţie mai multe date, este în măsură să faciliteze contactul dintre Proiect, Universitatea Hyperion şi Institutul german. Domnia sa informează că partenerii germani sunt interesaţi în colaborarea cu instituţii din România în domeniul cultural, mai ales la nivel de landuri.
Se dă cuvântul dlui Expert ştiinţific Programe culturale (ETS) BURTEA VASILE, care prezintă studiul “Relaţia abilităţilor oferite de curriculă cu standardele ocupaţionale din România şi UE”. Studiul se bazează pe o evaluare a biliografiei dedicate problematicii şi pe cercetarea realităţii din teren. Domnia sa face câteva propuneri şi observaţii cu privire la instrumemtele de evaluare/calibrare a programelor masterale în cadrul proiectului.
Se trece la punctul 2 al Mesei Rotunde: Prezentarea instrumentelor de testare şi validare a curriculei masteratului – forma intermediară (format electronic si pe hartie).
Domnul Oşca Alexandru prezintă Chestionarul de testare/validare a structurii şi conţinutului masterului. Participanţii fac observaţii, iar managerul proiectului stabileşte ca la definitivarea chestionarului să se ţină cont de recomandarea dlui Burtea în calitate de sociolog.
Se dă cuvântul Doamnei Arsith Mirela, care prezintă chestionarul privind testarea şi evaluarea Materialului didactic utilizat în cadrul programului masteral.
Domnul Chiriac Mircea Dănuţ prezintă chestionarul privind testatea Bibliografiei unei discipline din program.
Domnul Burtea Vasile prezintă chestionarul privind Capacitatea de a crea competenţe cerute de angajatori.
Pentru toate instrumentele de testare prezentate, Managerul Proiectului recomandă să se prevadă întrebări suplimentare prin care cursanţii să poată exprima mai multe puncte de vedere.
Se trece la Punctul 3 al activităţii: « Propuneri privind cele 10 module ale curriculei Programului masteral „Diplomaţie Culturală”
Se dă cuvântul coordonatorului, Oşca Alexandru, care prezintă o listă cu 9 module (7 nominalizate în Proiect, completate cu alte 2). Participanţii intervin cu propuneri şi observaţii, iar în final managerul de proiect stabileşte lista finală, astfel :
- Diplomaţie culturală non guvernamentală
- Diplomaţie culturală prin valorizarea patrimoniului
- Industrii culturale
- Diplomaţie culturală în spaţii potenţial conflictuale (soft security)
- Lobism cultural
- Branding cultural
- Turism cultural
- Comunicare interculturală europeană
- Diplomaţie publică
- Cultura românească în context european
- Diplomaţie culturală şi minorităţi
- Sociologie culturală
- Etică culturală
- Dinamica culturii, schimbări politice şi drepturile omului
- Diplomaţie publică
- Diplomaţia culturală şi sistemul relaţiilor internaţionale