Home » INFORMAȚII » Facultatea de Arte „Hyperion” va purta numele fondatorului, regizorul Geo Saizescu

Facultatea de Arte „Hyperion” va purta numele fondatorului, regizorul Geo Saizescu

0 Flares Filament.io 0 Flares ×
images
Regizorul Geo Saizescu, profesor universitar şi fondator al Facultăţii de Arte „Hyperion”,  a fost înmormântat cu onoruri militare, joi, la cimitirul Mănăstirii Cernica de lângă Bucureşti, în prezenţa familiei, a colegilor de breaslă şi a  admiratorilor.
În semn de preţuire, Senatul Universităţii Hyperion din Bucureşti a hotărât ca Facultatea de Arte „Hyperion” să poarte numele fondatorului acesteia, regizorul Geo Saizescu.
La slujba de înmormântare, Sever Spânulescu, rectorul Universităţii Hyperion din București,  a menționat că Facultatea de Arte „Hyperion”  va purta de acum numele marelui regizor.
Portretul regizorului care a fost maestrul filmului de comedie românesc:
Cunoscut regizor, scenarist si actor roman, Geo Saizescu s-a nascut pe 14 noiembrie 1932, in comuna Prisaceaua, judetul Mehedinti.
In cinematografia romana, Geo Saizescu este un cineast singular prin consecventa cu care s-a consacrat comediei.
Printre cele mai savuroase comedii regizate de Geo Saizescu se numara „Pacala” (1974), „Un suras in plina vara” (1963), „Asta seara dansam in familie” (1972) si „Secretul lui Bachus” (1984).
A regizat si filmele „Doi vecini” (1959), „La Portile Pamantului” (1965), „Balul de sambata seara” (1968), „Eu, tu si Ovidiu” (1977), „Grabeste-te incet” (1981), „Sosesc pasarile calatoare” (1984), „Secretul lui Nemesis” (1985), „Harababura” (1990), „Calatorie de neuitat” (1994).
Cele mai recente pelicule ale sale sunt „Iubire elena” (2010) si „A doua sansa” (2011). La multe dintre peliculele pe care le-a regizat, Geo Saizescu a fost si scenarist.
In anul 2006, la lansarea filmului „Pacala se intoarce”, Geo Saizescu spunea ca Pacala este „o chintesenta a inteligentei si umorului national” ce infrunta prostia omeneasca.
In raport cu acelasi personaj intruchipat in urma cu 30 de ani de Sebastian Papaiani, Pacala in interpretarea lui Denis Stefan din „Pacala se intoarce” readucea acelasi spirit, sustinea atunci regizorul. Atunci, Saizescu visa chiar si la un al treilea film cu acelasi protagonist.
De asemenea, Geo Saizescu a jucat in numeroase filme, intre care „S-a furat o bomba”, „Asta seara dansam in familie”, „Pacala”, „Eu, tu si Ovidiu”, „Saltimbancii”, „Grabeste-te incet”, „Santaj”, „Buletin de Bucuresti”, „Pe malul stang al Dunarii albastre”, „Fram”, „Sosesc pasarile calatoare”, „Secretul lui Bachus”, „Secretul lui Nemesis”, „Casatorie cu repetitie”, „Harababura”, „A doua cadere a Constantinopolului”, „Milionari de weekend” si „O secunda de viata”.
De-a lungul indelungatei sale cariere, Geo Saizescu a colaborat cu unii dintre cei mai importanti actori, intre care Gheorghe Dinica, Iurie Darie, Dem Radulescu, Jean Constantin, Florin Piersic, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Emil Hossu, Stela Popescu, Maia Morgenstern, Valentin Teodosiu, Serban Ionescu, Draga Olteanu-Matei, Dorina Lazar etc.
Dupa cum singur declara, si-a iubit toate filmele, niciunul nefiind mai presus decat altul si singurul sau regret a fost acela ca nu a facut mai multe pelicule. De asemenea, Geo Saizescu a fost un pedagog renumit si si-a dorit mereu sa impartaseasca arta cinematografica mai tinerilor sai colegi.
A scris cartile „Jurnalul unui batran lup de cinema” si „Pacala se intoarce si.. ramane!”.
A primit numeroase premii si distinctii, intre care si premiul de excelenta al Festivalului International de Film Comedy Cluj.
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×