Spectacolul „Alternativă la un manual de istorie – Dragostea mea de țară”
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită sâmbătă, 8 decembrie 2018, de la ora 19:00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe) la spectacolul dedicat Marii Uniri numit „Alternativă la un manual de istorie – Dragostea mea de țară”, cu participarea actriței Rodica Mandache și a clasei ei de studenți la Actorie de la Universitatea Hyperion.
Împreună vor aduce în memoria publicului versuri de Tudor Arghezi, Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, Adrian Păunescu, Ana Blandiana, Geo Bogza, Ion Luca Caragiale, Nicolae Titulescu și Ionel Brătianu.
Idealul naţional de înfăptuire a Unirii tuturor provinciilor româneşti cu ţara mamă a găsit poporul pregătit moral. Un rol important în menţinerea şi ridicarea acestuia în rândul populaţiei civile şi a celor mobilizaţi în Primul Război Mondial l-au avut atât scriitorii, cât și poeţii, ale căror poezii înflăcărate ajungeau odată cu ordinul de zi până în tranşee. Poeţii chemau prin versurile lor armata şi populaţia la lupta sfântă de eliberare a Transilvaniei şi la Unirea cu Basarabia şi Bucovina lui Ştefan cel Mare şi Sfânt cu ţara.
Mulţi dintre autorii acestor poezii care luptau pe front, cu arma şi poezia, au murit pe câmpul de luptă, fără nume şi cruce, la un loc cu „Soldatul necunoscut”.
Contribuţia poeţilor la înfăptuirea actului Marii Uniri în anii de mândrie naţională 1914-1919, prin dubla lor misiune, ca poeţi şi ostaşi, reprezintă un capitol important în literatura română despre care s-a scris destul de rar.
Spectacolul dedicat Marii Uniri gândit de actrița Rodica Mandache și studenții clasei ei de Actorie de la Facultatea de Arte Hyperion militează pentru refacerea şi regenerarea iubirii de pământ românesc, despre ceea ce mai înseamnă patriotismul, sentiment considerat desuet în ultima vreme.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.