Home » EVENIMENTE » „O viziune despre televiziune” – lansare de carte

„O viziune despre televiziune” – lansare de carte

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

nicolae_melinescu_o_viziune_despre_televiziuneUniversitatea Hyperion din București crede în potențialul studenților săi la Jurnalism, astfel încât îi pune în legătură cu jurnaliști de succes. Pe 23 mai 2013, la ora 14:00, în amfiteatrul 3.2, Nicolae Melinescu lansează cartea „O viziune despre televiziune”.

Nicolae Melinescu s-a născut în prima zi a anului 1948, a absolvit Facultatea de Limba și literatura engleză la Universitatea București în 1972, iar după absolvire a fost repartizat la Televiziunea Română unde a parcurs treptele profesionale, de la reporter stagiar la comentator, realizator până la redactor șef adjunct al secțieri de știri externe. 

POZA NIC 2

În cei 40 de ani de jurnalism de televiziune a realizat interviuri cu 3 secretari generali ONU, cu 6 președinți, între care și primul interviu din istoria televiziunii din România cu un președinte american. Din 1990 pânî în 2001 a condus grupul de reporteri din TVR asociași ai emisiunii WORLD REPORT a CNN-ului. A relatat pentru emisiunile informative din Vietnam, Rhodesia, Africa de Sud, Zambia, Libia, Pakistan, Kosovo și Afganistan. A fost profesor asociat la Cluj Napoca pentru cursuri de licență și masterat în limba engleză. După obținerea doctoratului în Relații Internaționale cu un studiu despre Africa sub-sahariană a ținut prelegeri de geopolitică la Universitatea din Cluj, iar din 2012 la Universitatea Andrei Șaguna din Constanța. A publicat articole și comunicări științifice și a participat la simpozionul anual de Jurnalism și alte manifestări academice.

Universitatea Hyperion din București dă o oportunitate tinerilor jurnaliști să stea față în față cu Nicolae Melinescu la lansarea cărții sale, „O viziune despre televiziune”.

Cartea poate fi un manual pentru tinerii jurnaliști, deoarece în acest material se definesc noțiuni care aparțin de domeniul media, în special despre televiziune. Nicolae Melinescu scrie despre documentar, despre reporter și video-cameraman, dar și despre imagini generice, planuri, cadraturi sau despre triunghiularea informației, despre obiectivitate, despre manipulare, despre nevoia imperioasă de cultură profesională.

„Cum forța imaginii este, de secole, direct proporțională cu ingenuitatea publicului – antropologi, dar și teoreticieni ai televiziunii susțin că Răsăritul european stă sub semnul imaginii, în timp ce Occidentul este tributar verbului – voi adăuga că pe meridianul nostru ultimele două decenii au fost un câmp experimental, chiar dacă haotic și contradictoriu, pentru slujitorii invenției de acum un veac  a lui John Logie Baird. Pentru mulți dintre ei cartea riguroasă și informativă a lui Nicolae Melinescu poate rămâne un îndreptar”, scrie în prefață academicianul Răzvan Theodorescu.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Pin It Share 0 Filament.io 0 Flares ×